Een druk weekje achter de rug. Het begon met

de seinbrug

Vorige week was de eerste korf al gevuld met en voor- en SIM-sein. Foto’s in de vorige post. Daarvan netjes de draden weggewerkt en vervolgens de tweede korf volgebouwd. Toen daarvan de draden ook waren weggewerkt wilde ik een foto maken. En dan met de lampen aan natuurlijk. Wat bleek, beide seinen ontbrak een lamp.
Enige dat erop zat was alles weer afbreken en uit elkaar halen. Waarschijnlijk zat er sluiting op de leds door de KristalKlear. Op het kale printje deed alles het wel weer.

Daarom heb ik nu het volgende plan ontwikkeld: In plaats de print direct op het schild te lijmen maak ik er een laagje tussen. Dat laagje ga ik in eerste instantie proberen te maken van synthetische klei. Wanneer dat ik gebakken is het resultaat een stuk kunststof. In dat laagje zitten kleine gaatjes waar de leds doorheen schijnen.
Om het geheel komt een kapje. Dat sluit alles netjes af en geeft bovendien een mooiere achterkant. Die kapjes heb ik 3D ontworpen en laten printen bij Shapeways.

Ruckplatte f1
Ruckplatte f2

Later deze week komen ze binnen en ga ik ermee aan de slag.

Na de seinbrug bezig geweest met

Traincontroller

In video’s van Blausee Mitholz was me opgevallen dat de voorseinen in de brug soms al van groen op geel gaan terwijl het eerder geplaatste hoofdsein nog op groen staat. Dat moet ik ook.
Het bleek redelijk eenvoudig. TC kent de mogelijkheid action markers in een blok te plaatsen. Hierbij kun je de lengte in het blok aangeven waar deze getriggerd wordt. Op ±20 cm staat de seinbrug. Op ongeveer 100 cm de action marker. Die zet een vlaggetje op, waardoor het sein weer op rood springt. Dat mag alleen groen laten zien als o.a. het vlaggetje niet gehesen is.
In de simulatie werkt het prima. Wanneer de seinbrug af, kunnen we het in het echt zien.

Het afgelopen weekend stond helemaal in het teken van

de voetgangerstunnel

Ik vond het tijd worden deze eens af te maken. De tunnel, met trap was al een tijdje klaar, maar moest nog geverfd worden en van TL-balken voorzien.
Maar, hoe maak je een TL balk in schaal 1:87?

Eerste idee: optische fiber een beetje opschuren. 0,75mm fibers in China besteld en na een maand geconstateerd dat dat niet werkt. Er komt zelfs minder licht uit.
Toen kwam ik er achter dat er ook zgn side-glow fiber bestaat.

Tweede idee: side glow fiber. Daarvan wat uit China laten komen en na weer een maand wachten, opnieuw geconstateerd dat het niet werkt. Het gloeit wel, maar geeft onvoldoende licht. Ook een stukje van 2 cm met aan beide uiteinden een led, kon niet overtuigen.

Zoals je leest ben ik al een aantal maanden met dit probleempje bezig.

Derde idee: een stukje witte staaf van achteren beschijnen met licht. Hopelijk licht ie dan op en lijkt het een TL-buis.
Om te voorkomen dat het licht zich verspreid, wilde ik het door een lichtgeleider sturen. Een fiber geeft alleen een punt licht en ik moet een streep hebben. Daarom uit een doorzichtig plastic doosje een plaatje gehaald van 12x8mm.
Het plaatje was dikker dan ik eigenlijk wilde. Ik had 0,5 mm in gedachten en dit was 1,5mm.
Wat bleek? Ik hoefde er helemaal geen staafje op te lijmen. Een randje van wit styreen eromheen en het lijkt een TL-balk. Twee ledjes erachter geplakt en het geeft mooi licht.
Gelijk gleufjes in de zijkant van de tunnel gemaakt en de lampen er ingebouwd.
IMG_0660

Aangesloten, en, er was licht:
IMG_0661

En daarna, om het af te maken, nog even met de OC32 zitten spelen:

wordt vervolgd…

 

Advertenties

6 gedachten over “En er was licht….

  1. Ja Paul,

   Daar verbaas ik me zelf ook wel eens over. Maar de voldoening wanneer het na al die tijd lukt te maken wat je in je hoofd hebt, is onbetaalbaar.
   En het is ook leuk anderen daarmee te verbazen 😁

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.