Twee weken geleden vond ik bij het onderhoud van deze site een paar reacties die ik tot mijn verbazing nog nooit gezien had. Het bleek dat er een tik-fout in het email adres achter de contact pagina zat.
Gelukkig heeft WordPress de reacties wel opgeslagen en kon in meer dan een jaar te laat een reactie sturen. Iedereen nogmaals mijn excuus, ik heb het werkelijk niet in de gaten gehad.

Eén van de vragen betrof de sketch (programma) voor seinen op de Arduino met een TLC chip. Arne wilde graag Duitse seinen en bovendien meer dan de 16 poorten die een TLC standaard biedt. Op één plek op zijn baan heeft hij dicht bij elkaar een aantal seinen met totaal 37 leds aan te sturen.

De TLC biedt de mogelijkheid meerdere IC’s te koppelen (daisy chain) tot een totaal van 64 stuks. Je hebt dan 1024 poorten tot je beschikking. De library voor de TLC die ik heb gebruikt biedt deze mogelijkheid ook. Je kunt de poorten gewoon doornummeren.

Ik heb een nieuwe sketch gemaakt die deze daisy chain ondersteund en die duitse seinbeelden geeft. Ik heb het verder niet kunnen testen. Dat gaat Arne doen.

De sketch is beschikbaar op mijn GitHub en daar te downloaden.  Mocht iemand behoefte hebben aan de mogelijkheid meerdere TLC IC’s te koppelen bij gebruik van Zwitserse seinen, laat het me weten, dan pas ik dat aan. Waarschijnlijk doe ik dat in een toekomstige versie sowieso wel.

tlc5940_bb kopie
bron: http://www.sensorwiki.org/doku.php/tutorials/extending_pwm_output_pins_with_a_texas_instruments_tlc5940_led_driver

2 gedachten over “Signal decoder sketch voor duitse seinen

  1. Hoi Arjan, Als ik het goed begrijp heb je geen OC32 meer nodig, dit is veel eenvoudiger, nou ja, maar zeker voordeliger in prijs en ruimte. klopt dat of zit ik er helemaal naast. Maar ongetwijfeld goed uitgedokterd, althans in mijn visie. Prima !!!

    Like

    1. Herman, klopt. Geen OC32 of andere decoder is nodig hierbij.

      Het leuke is dat de arduino via DCC een specifiek commando kan ontvangen en dat uitvoert. Dus bepaalde leds aan of uit doen, voor seinen, verkeerslichten of verlichting. Maar ook kun je zo wisselspoelen of servo’s aansturen. Voor dat laatste heb je wel iets andere electronica nodig, maar het kan wel. Heb het als test al eens opgebouwd.

      Maar, een OC32 is voor menigeen wel makkelijker te programmeren. Ikzelf ben ook van plan ze te blijven gebruiken voor de aansturing van (gepolariseerde) wissels.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.