Het is zover! De seinen richting Brig staan. De hoofdseinen, de brug met voor- en SIM-seinen is het volgend project.

DSC_1615

DSC_1618

Het heeft nogal wat voeten in aarde gehad. Het eerste sein zat zo in elkaar en was in no-time geplaatst en aangesloten. De configuratie met de OC32 gaf ook geen problemen.

Het tweede sein eigenlijk hetzelfde; snel in elkaar en geplaatst. Alleen de aansluiting liet een tijd op zich wachten. Solderen onder de baan is niet mijn grootste liefhebberij en in dit geval moesten er nog 0,08 mm draadjes gesoldeerd worden ook. Liggend op je rug ongeveer 90 cm boven je….

Daarom besloten eerst het derde sein af te maken, zodat ik alles in één ongemakkelijke keer kon solderen. En toen sloeg het noodlot toe. Bij het positioneren van de print met leds op het derde sein, brak een lichtkap af. Er zat niets anders  op dan de print er weer uit te halen, een deel van de verf te verwijderen en opnieuw een lichtkap er in lijmen. Bij het verwijderen van de verf kwamen nog twee lichtkappen los. Nou ja, ik was toch bezig. 😠

Lichtkappen gelijmd, sein opnieuw gespoten, met veel gevloek de witte lijn aan de zijkant aangebracht (3 pogingen) en toen de print erin. Zowaar, alles deed het. Sein geplaatst op de baan en solderen maar.

Het als tweede geplaatste sein was het eerst aan de beurt. Tijdens het solderen  heb ik besloten het anders aan te pakken en de dunne lakdraden eerst aan dikkere draden te solderen en die weer aan de weerstand print. Sein eruit, draden eraan, alles aangesloten en geconfigureerd. Twee seinen operationeel!

Nu ik wist hoe het moest was de derde eenvoudig. Het sein weer van de baan gehaald om er dikkere draden aan te solderen. Tijdens het solderen zag ik dat één van de draden – te kort – was afgebroken. Bij het testen bleek het de draad van de tweede rode lamp (Notrot) te zijn.Nu is dat seinbeeld meer een grap en ga ik het in de praktijk waarschijnlijk alleen gebruiken wanneer Johan op bezoek komt, dus kon ik ermee leven dat ie het bij dit sein niet deed.

Toen ik de derde draad wilde solderen viel me op dat ik geen draden meer over had. Het waren er 5, min 1 afgebroken dus zou er nog één over moeten zijn. Nog eens gecheckt en ja hoor, weer één afgebroken😭 En dit maal de gemeenschappelijke +leiding. Er zat niets anders op dan het printje eruit te halen en nieuwe draden aan te zetten. Helaas ging dit niet helemaal goed (het zat gelijmd) en kon ik weer een nieuw printje met leds solderen.

Dit weer ingebouwd en dit maal de dunne lakdraden aan een stukje print gesoldeerd, als tussenstuk voor de dikkere draden. Het printje in de seinvoet gelijmd. Na 24 uur droogtijd bleek er ergens sluiting te zitten. In plaats van rood, kreeg ik vaag groen/oranje/rood. Dat is niet goed. 🙄

Opnieuw de print eruit en weer nieuwe draden eraan gezet (vind je het al een vervelend verhaal worden? Ik ook, ik was er goed flauw van (zoals we hier zeggen)). Dit maal de dikkere draden direct aan de dunne gesoldeerd en van een stukje krimpkous voorzien. Rondom de krimpkous tape die het vastzet aan de seinvoet.

Gisteravond kon ik het sein plaatsen en de draden trekken. Vanochtend alles gesoldeerd en geconfigureerd op de OC32. En toen een filmpje gemaakt. Geniet ervan!

In het filmpje zie je o.a. mijn nieuwe posttrein. Ook komen een paar rijtuigen voorbij die ik eerder deze week van Dewey overgenomen heb. Mooie 1:87 rijtuigen. Om de één of andere reden wil het stuurrijtuig niet door de op mijn baan kleinste radius van 42,5. Zou wel moeten volgens de specs van Roco. Maar eens kijken of ik de boog wel mooi rond heb liggen…

Volgend project is het wachthuisje met trap en de seinen voor de seinbrug. Bij deze laatste ga ik experimenteren met rubberlijm om ze lichtdicht te maken. Dat deed ik tot nu toe met Fimo-klein. Dat is synthetische klei die je tot een kunststof kunt bakken. Alleen in de oven overleven de leds het niet… Maar kort met een hete lucht pistool werkt ook. Hoewel niet geweldig.

Daarom op zoek naar iets anders tegen Sugru aangelopen. Dat wordt na 24 uur drogen “hard”. Ik ben benieuwd.

Wordt vervolgd…

 

 

Advertenties

3 gedachten over “De seinen staan

 1. Hallo Arjan,

  Dat is toch echt balen als er steeds opnieuw weer draden afbreken, het stelt je geduld wel op de proef maar verder is alles gelukkig goed gegaan heb ik gezien in het filmpje, er rijden ook mooie treinen rond, compliment.

  Is het soms een idee om met een aantal mannen bij elkaar te komen en dat jij de OC32 aan ons uitlegt, leuke workshop voor komend jaar?

  Verder nog een fijne jaarwisseling en een voorspoedig 2016 ook voor je gezin.

  Groet Herman.

  Like

  1. Hoi Herman,

   Bedankt voor het compliment. Na zoveel frustratie is het inderdaad genieten wanneer alles werkt zoals je het je had voorgesteld.

   Ik wil best een keer uitleg geven over de OC32 zoals ik het gebruik.
   Echter, ik wil absoluut niet de indruk wekken een specialist te zijn. Ik gebruik de OC32 al een aantal jaar en door mijn IT-achtergrond is het apparaat voor mij redelijk eenvoudig te configureren. Er zijn echter veel meer toepassingen dan ik gebruik. Daar heb ik geen andere dan “handboek kennis” van (in het gunstigste geval). Ik kan een goede uitleg geven over het aansluiten, updaten firmware, aansluiten van servo’s en licht (waaronder seinen).
   Ik zit er ook over te denken eens een experiment op te gaan tuigen en de OC32 als keerlus module op te zetten. Eigenlijk heb ik dat nu helemaal niet nodig, want alle keerlussen op mijn baan zijn al van hardware voorzien. Maar nu je de OC32 pinnen ook als input kunt gebruiken is het volgens mij mogelijk dit te doen. Alleen zullen 3-rail rijders hierin niet echt geïnteresseerd zijn vermoed ik 😉

   Groeten,
   Arjan

   Like

 2. Je hoeft ook helemaal geen specialist te zijn, wij moeten elkaar wat kunnen leren van wat er o.a. mogelijk is met seinen en het is dan aan een ieder om het zo te gebruiken.

  Maar voor het zover is spreken we elkaar nog.

  Groet Herman.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.