Bij de opbouw van het tweede portaal voor de seinen, liep ik tegen een logistiek probleem aan: ik had geen mastklampen meer. Die gebruik ik om een uithouder te maken die direct aan de mast zit.

Nu kan ik die dingen wel bestellen, maar dat duurt een tijd. En hoewel ik vaak van geduld beticht wordt, heb ik dat niet zoveel wanneer ik met iets bezig ben. Dan moet het af ook. 😣

Nu wil het “toeval” dat ik ook nog het project van de BLS masten heb liggen. Ik heb deze al uitgebreid bestudeerd en daarbij was me al opgevallen dat hier geen mastklampen worden gebruikt. In plaats daarvan worden onderdelen, net als in het echt, met een beugel en een plaat om de mast vastgezet. In model wordt de beugel door de plaat gesoldeerd in plaats van met een moer vastgezet.

Dat kan ik ook. Een stukje 1,5 bij 1 mm U balk van twee gaten voorzien. De gaten zijn 0,6 mm ∅ (kleinste boortje dat ik in huis had)  en de  middelpunten liggen 3,6 mm uit elkaar. De mast waaraan het wordt bevestigd is 3x3mm, dus de gaten vallen er precies langs.

Een stukje nieuwzilver draad van 0,33 mm ∅ om de mast gebogen en door de gaten gestoken. Met een kruispincet alles vast geknepen. Even de soldeerbout erbij, restjes draad afknippen, waarbij iets mag blijven staan. En voilà een mastklamp is gemaakt.

Voor de uitlegger heb ik tussen de twee gaten een derde gat geboord.

Hoewel uit nood geboren, vind ik zelf deze oplossing veel mooier dan de prefab klampen. Ik ga het voortaan zo toepassen. Alleen wil ik nog experimenteren met 1,5×1 mm platstaf. Ik denk dat dat net iets fijner oogt. En een 0,4 mm boortje scoren….

dsc_3123dsc_3164dsc_3165

 

3 gedachten over “Mastklamp alternatief

 1. Arjan,

  mooie en realistische oplossing gelukkig dat je geen geduld had anders had je dit niet met ons kunnen delen.eze
  Ik moet ook een aantal portalen bouwen voor mijn Zwitsers Depot dit zal daar ook van toepassing kunnen komen.
  Tks voor deze oplossing/techniek om mastklampen te maken

  Grts
  Johan

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.