Al eerder werd in de Swissgroep door Henk bericht over de sanering van de Schaltposten  op Blausee Mitholz. In eerste instantie dachten we dat de hele Schaltposten zou verdwijnen, en vervangen worden door een paar kleine schakelkastjes.
Gelukkig is dat niet het geval en is een geheel nieuwe schakelpost op de fundamenten van de oude herbouwd. De eerste positieve berichten kwamen van Johan, die (op z’n huwelijksreis notabene) voor ons even een kijkje is wezen nemen. Er blijkt een geheel nieuwe schakelpost te staan.

IMG-20180531-WA0018
Foto: Johan de Reuver

 

Tijdens een reis naar Zwitserland heeft Henk een hele serie aanvullende foto’s gemaakt die ons in staat stelden de verschillende onderdelen te analyseren en uit te werken. Hierbij heeft Henk zich gericht op de schakelpost in z’n geheel en heb ik me geconcentreerd op de delen die 3D geprint moeten gaan worden; kasten en schakelaars.

3D ontwerpen

De kasten zijn eenvoudig. Die zijn door Henk ter plekke opgemeten en konden zo in model ontworpen en 3D geprint worden.

De schakelaars is een ander verhaal. Die hadden we eerder ook al voor de oude versie ontwikkeld, maar deze zijn totaal anders.
Dankzij de foto’s en een brochure, die ik op het internet vond, is het gelukt een geloofwaardig model te ontwerpen. Een aantal delen is dikker/zwaarder dan in het echt, maar dat kon niet anders. De hele schakelaar is 11 mm hoog, dus dat gaat echt niet opvallen.Schermafbeelding 2018-09-07 om 19.25.47

Graag zou ik een foto tonen van het 3D geprinte resultaat, maar die heb ik niet. Alles is direct naar Henk gestuurd. We zullen dus moeten wachten op de presentatie van de gebouwde Schaltposten.

Schaltpostmal

Tijdens een bezoek van Henk hebben we wat over dit ontwerp zitten bomen en nagedacht hoe dit het best in het model in te passen. Er zijn namelijk details die je wel kunt doorvoeren, maar het geheel nodeloos complex maken, terwijl niemand het opvalt en (mogelijk) de constructie er ook niet op vooruit gaat.
Hierbij bleek ook weer hoe hulpvol een CAD systeem is. We waren iedere keer in staat een tekening te maken van de uitkomst en te beoordelen of het gaat werken en eruit ziet.Schermafbeelding 2018-09-07 om 19.26.11Dit is een studie van de bevestiging van de schakelaar op de ondersteunende dwarsbalken.

Om de hele schakelpost goed in elkaar te zetten is een mal een (bijna) onmisbaar hulpmiddel. Henk was al begonnen een mal te maken, maar al snel kwam het idee boven drijven dat dat veel nauwkeuriger met een frees te doen is. Van het één kwam het ander en na een brainstorm sessie lagen er concept ontwerpen voor maar liefst 5 mallen. In de dagen die volgden ben ik bezig geweest deze te frezen en verder te perfectioneren.PHOTO-2018-08-03-20-29-20

Uitgevoerd in multiplex zie je van boven naar beneden

 1. mal voor de onderkant van de constructie. De vertikale gootjes zijn voor de staanders. De onderste horizontale lijn is voor een profiel waarop alles wordt uitgelijnd. Hout is wat zachter en zou verschillen kunnen geven. Dan drie goten voor de profielen waaraan de kasten worden bevestigd. En de bovenste voor het profiel tussen te kasten en de schakelaars.
 2. met deze mal worden de twee rails gemaakt die de schakelaars dragen.
 3. in deze mal kunnen de stukjes profiel, die de schakelaars dragen, op de juiste afstanden op de rails uit mal 2 worden gesoldeerd.
 4. deze mal is voor het op de juiste afstand bevestigen van de schakelaar rail op de constructie uit mal 1.
 5. Tenslotte een mal voor de bovenkant van de schakelpost. Het reeds gebouwde wordt in de mal geschoven tot de schakelaar rail de onderkant raakt. De resterende horizontale profielen komen dan precies op de juiste hoogte.

Henk heeft inmiddels een eerste exemplaar gemaakt en de mallen lijken goed te werken. In zijn eigen blog zal hij hier t.z.t. een verslag van plaatsen.

Ik ben nu nog bezig na te denk over een zaagmal, waarmee alle profielen op de juiste lengte afgekort kunnen worden. Daarvoor moet ik eerst weer in overleg met Henk

Wordt vervolgd (in Henk’s blog 😉 )

3 gedachten over “Zomeractiviteiten, Schaltposten 2.0

 1. @Arjan: na mijn vakantie prikken we weer eens een datum om de koppen bij elkaar te steken. Vakantie is ook een prima periode om dingen nog eens te overdenken: zo ook dit dus.

  @ Erik: Zo’n vaart zal het nog niet lopen. De hoofdmallen lijken haar diensten goed te bewijzen. Echter het aanbrengen van overige detailwerk zijn nog andere uitdagingen en vergt tijd.

  In mijn blog kom ik te zijner tijd terug met een bouwverslag voor dit exemplaar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.