Dit bericht is eerder in het voorjaar van 2014 gepubliceerd op 3Rail-forum. Omdat ik zeker wil zijn dat dit verslag bewaard blijft, plaatst ik het hier ook. Sommige teksten zijn iets aangepast en een paar extra foto’s zijn toegevoegd.

Ik ben in het gelukkige bezit van een tweetal HAG Re 4/4 locs. Omdat de verlichting met niet aanstond (bv. geen rode sluitlichten) heb ik beide locs omgebouwd met een MBT licht pint. Deze print biedt ook plaats aan een decoder en daarmee worden de locs dan dus ook gelijk gedigitaliseerd.

De print is verkrijgbaar bij Eyro in Interlaken, Zwitserland. Bij mijn weten zijn ze in Nederland niet verkrijgbaar. Ik had geluk dat Spoorman Ben toch in de buurt was en voor mij wel even bij Eyro langs wilde gaan. Ben, Nogmaals bedankt!

De decoders had ik al aangeschaft. Dus toen de printjes arriveerden kon ik gelijk aan de slag.
Het geleverde bestaat uit de print en nieuwe lichtgeleiders.
IMG_3956

Ook is een duidelijke Duitstalige inbouwhandleiding bijgevoegd. Daarmee kan het bijna niet mis gaan.

Als eerste moet de oude lichtprint uit de loc worden gehaald. Deze zit tegen het plafond van de cabine en zit vast met de schroeven van de pantografen. Ook de oude lichtgeleiders en de cabines moeten verwijderd worden.
IMG_3958

Niet moeilijk in twee minuten te doen.

Dan moet een isolatie voor de print worden gemaakt. Ik heb deze uit papier gesneden. Op internet ben ik ze ook tegengekomen die de onderkant van de print helemaal afplakken met plakband. Omdat mijn ervaring is dat plakband op termijn vies en kleverig wordt, heb ik voor een papieren mal gekozen.
IMG_3959

Na het inschroeven zie je er niets meer van.
IMG_3957

Daarna moet de cabine een beetje bijgesneden worden. De lichtprint gaat er iets onderdoor en daar moet ruimte voor gemaakt worden. In de handleiding staat goed beschreven wat waar weg moet, en met een hobbymes is het zo weg.
Het plaatsen van de lichtleider is wat tricky. Mijn locs hebben rechthoekige schijnwerpers. Het rechthoekige blijkt een opzetstukje te zijn, dat je bij het herplaatsen van de lichtleider makkelijk eruit drukt.
Ook moet je zorgen dat er voldoende van de cabine is verwijderd, anders krijg je de leider niet op z’n plek. ook niet als je heel hard drukt, dan gaat alleen de pantograaf kapot.

Wat mij wat verbaasde is dat je zelf een deel van de lichtleider met zwart isolatie tape moet afplakken. Dat hadden ze toch gelijk wel bij het ontwerp kunnen oplossen zou je denken. Maar op zich is het niet moeilijk. Zwart plakband is trouwens een noodzakelijk item, want er moet nog meer afgeplakt worden tegen vals licht. Wederom is de handleiding hierin zeer duidelijk.
Hier is één zijde van de loc gedaan en kun je van de cabine zien dat er bovenaan een strookje af is:
IMG_3961

De ander zijde gaat precies hetzelfde. Hierna is de bedrading aan de beurt.
Het meest opvallend aan die verbouwing is dat de meest rechtse van de veercontacten verwijderd moet worden. Dat is wel een ingreep die geen weg terug meer toelaat. Je zou ‘m kunnen afplakken met isolatie tape. Ik vond afknippen het veiligst (en ik wil toch niet terug naar analoog en gloeilamp verlichting)
De bedrading staat weer errug duidelijk uitgelegd.
Wat me wel opviel is dat er met geen woord wordt gerept over het ringetje onder de schroef in het motorhuis. Dit zit verstopt onder de rechter koolborstel afdekking, en moet voor digitaal bedrijf worden verwijderd. Met enig googelen kom je er wel achter, maar je kunt er toch flink naar zoeken en worst case blaas je een decoder op.
Enig simpel soldeerwerk en voila:
IMG_3962

Hierna kan de decoder erin worden geprikt en alles in elkaar geschroefd. De waarde van de CV’s staat ook in de handleiding en in no-time heb je een digitale HAG met wit licht, schijnwerpers (stel je er niet teveel van voor), één wit licht achter of één rood licht achter of twee rode lichten achter. En natuurlijk aan beide zijden schakelbare cabine verlichting.

mbt_re44

bron: Eyro webshop

Een eenvoudige ombouw met zeer bevredigend resultaat. De prints zijn niet goedkoop, desondanks kan ik ze van harte aanraden.

Tot later…

3 gedachten over “HAG Re 4/4 ombouw met MBT-lichtprint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.