het is alweer een tijdje geleden dat ik de laatste post heb gemaakt. Dus voor het geval iemand zich zorgen maakt: ik leef nog.

Druk met werk en privé-zaken. En niet zo heel veel zin in modelbouw. Dat laatste heeft alles te maken met de signaalbrug. Een paar weken geleden heb ik me voorgenomen dat project nu eindelijk eens af te ronden. Helaas blijkt één sein nogal weerbarstig. Ik ben nu voor de vierde keer begonnen dat op te bouwen. De dunnen  lakdraden hebben de nare eigenschap snel te breken en lastig te solderen. Iedere keer ben je er bijna en dan valt er weer een lamp uit of ontstaat ergens kortsluiting. Stug doorgaan is de enige remedie, maar het is wel frusterend….

De seinbrug zoals ie er nu bij ligt:

FullSizeRender

De linkerkant is helemaal klaar en afgewerkt op de connector. De rechterkant is waar de problemen steeds ontstaan. Eens zal het lukken….

Het enig andere dat ik kan melden is dat de Arduino seindecoder klaar is (versie 1) Ik zit alleen nog steeds op wat onderdelen uit China te wachten en kan het dan definitief op een printplaatje samenstellen.

De decoder is geschikt voor Zwitserse L-Signale. Voor-, hoofd-, dwerg- en Sim-seinen. het geheel wordt aangestuurd met DCC en de adressen zijn vrij te kiezen. Eenmalig bij de eerste installatie geef je de adressen en de aangesloten sein-typen op en alles werkt.

Ik heb een filmpje gemaakt van de testopstelling. Deze is nog met een Arduino Uno uitgevoerd. Dat zal bij de definitieve versie een Nano of een Pro Mini worden. Die zijn een stuk kleiner en doen precies hetzelfde.

Er zijn hier drie seinen aangesloten: een voorsein met 4 lampen, een hoofdsein met 6 lampen (de grote, brede versie dus) en een dwerg sein. Het programma loopt één voor één de seinbeelden af. Niet aangestuurd door DCC, maar het principe is hetzelfde.

Een uitgebreide technische post met uitleg en download link is in de maak en zal ik t.z.t. hier publiceren.

5 gedachten over “Weinig voortgang

 1. Hoi Arjan,

  Ik ben blij dat je aangeeft dat het niet altijd van een leien dak je gaat; That’s live. Het is heel herkenbaar en ook heel menselijk. Desondanks ben je en blijf je en bron van inspiratie. Als ik de foto van de seinbrug alleen al bekijk begint het bij mij alweer te kriebelen… Dus wees mild voor jezelf; jij vind dan wellicht dat je niet snel gaat maar voor mij ga je zo snel dat ik je eigenlijk niet bij kan houden (waar haal je de tijd/energie vandaan??).

  Ga lekker (op je gemak) door, ik geniet iedere keer weer van een (bouw-)berichtje van jouw kant. EN ik denk dat ik daar zeker niet de enige in ben…

  M.vr.gr. Erik.

  Like

 2. Heel mooi zo’n seinbrug en een bron van inspiratie voor diverse plekken op je Zwitserse Modelbaan. Alleen jammer dat het aansluiten van de seinen zo tegenzit, maar dat gaat vast wel goed komen.

  Wees geduldig, leg het desnoods opzij om iets anders te doen en de zin en moed komen (meestal) vanzelf weer terug.

  Like

 3. Erik, Paul, Henk,

  Dank voor jullie opbeurende woorden. De seinbrug is inderdaad wel de moeite van al het werk waard.
  En hoewel ik absoluut niet in de depressie zit, doen jullie woorden me goed. Dank daarvoor.

  Ik hoop dat het binnenkort een beetje lente wordt en ik weer in de garage op m’n gemak de boel kan afmaken. Als je zit te bibberen wil het werk ook niet echt lukken.😁
  Het moment dat ie staat en op de decoder is aangesloten is alle ergernis vergeten.

  Like

 4. Arjan, Je hebt volkomen gelijk !! Als je over een maand of 2 (of 3) terug kijkt dan kan je jezelf mooi een schouderklop geven omdat je het toch maar mooi weer geflikt hebt 🙂

  Ikzelf heb me bij mijn (interne) strijd neergelegd en ben twee weken geleden met de demontage van mijn treinbaan begonnen. Hij werd te groot en was een bron van ergernis. Als ik over een jaar terug kijk dan denk ik dat dit het juiste besluit was… Ik bemerk nu al dat het plezier van plannen van een nieuwe (maar kleinere) baan weer terug komt.

  Soms moet je een stapje terug doen om weer een hoop stappen vooruit te kunnen maken… En het hoeft morgen niet af te zijn… daar is het een hobby voor. Ben (ook) heel benieuwd naar je Arduino-project; als ik dat zo lees lijkt dat een financieel gunstige oplossing te zijn/worden… Ik heb geduld 🙂 .

  Veel (modelbouw) plezier !

  Erik.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.