Ja, ik weet het. Blausee-Mitholz is een station aan de noordkant van de Lötschberg.

Maar, de baan die ik met Jos aan het bouwen ben, heeft de Südrampe als thema. Domodossola, Iselle, Brig, Eggerberg en Göppenstein zijn schaduwstations. Lalden is alleen een paradespoor (het station is niet zichtbaar). Ausserberg en Hohtenn worden in model nagebouwd.

Doel was zoveel mogelijk van alles op en rond het station te documenteren. Bovendien wilde we van de gebouwen zoveel mogelijk de maatvoering weten. Hiervoor hebben we een oranje geverfde lat van precies één meter meegenomen. Met behulp hiervan zijn maten terug te rekenen van de foto’s.

Dag één, Hohtenn.

Van Hohtenn hadden we betrekkelijk weinig gegevens. Het leuke van dit station is dat het mooi in een boog ligt. Verder is er een derde spoor dat als opstelspoor gebruikt kan worden (was nu het geval), of als inhaalspoor (daar gaan wij het ook voor gebruiken.

In totaal hebben we bijna 1300 foto’s van Hohtenn gemaakt. Een project voor deze, of volgende winter, is het in model nabouwen van de gebouwen.

Dag twee, Ausserberg.

Met Ausserberg was het iets makkelijker, doordat ik er al eens een serie foto’s heb gemaakt. Hiermee heb ik het station al kunnen uitwerken in model.

We hebben ons nu op de bijgebouwen en omgeving geconcentreerd. Zo staat er op het perron nog een oude schakeltoren.

En natuurlijk de oude goederenloods.

Treinen spotten

Het was fantastisch mooi weer, dus hebben we ook tijd ingeruimd op op Brig en Spiez nog wat rond te lopen en treinen te spotten.
De Re465 was al in de nieuwe kleuren te bewonderen.

Vectrons te kust en te keur.

En we waren blij ook een drietal Re4/4 in Nina outfit te treffen

Lötschberg Modellbahn

We verbleven in Brig, in het hotel Good Night Inn, waar in de kelder een Lötschberg modelbaan te zien is. Gemaakt, ± 20 jaar geleden, door de Modellbaufreunde Köln. En in 2014 aangekocht door de eigenaar van Good Night Inn.
We hebben uitgebreid een indruk kunnen opdoen van hoe de baan er uiteindelijk uit zou kunnen zien.

Deze modelbaan geeft de situatie van rond 2001 weer, werd ons verteld. Laat dat nou net de periode zijn dat Johan de Reuver hier ook vaak bivakkeerde. En ja hoor, hij is ook in het model terug te vinden (bij Blausee-Mitholz natuurlijk):

5 gedachten over “Studiereis naar de Südrampe

  1. Een korte maar mooie impressie van jullie studiereis Arjan! En geboft met dat prachtige najaarsweer!

    Voorlopig zul je/zullen julliezoet zijn met het selecteren en rubriceren van de gemaakte foto’s. Benieuwd ben ik zeer zeker!!!!

    Like

  2. Mooie studiereis met zeer mooi weer, en uiteraard de mooie foto’s. Ook de modelbaan foto’s in het hotel zijn erg mooi. Ik ben uiteraard nieuwgierig hoe het er bij Jos straks uit gaat zien. Veel succes!!!!
    Groet Herman

    Like

  3. Mooi verslagje heren en leuke trip gehad zo te zien.
    Blijft voor mij toch nog steeds een van de mooiste strecken op de BLS
    Het oude schakelhuisje is fingerlicking mooi. Zouden ze eigenlijk eens in model moeten uitbrengen want zo typisch maar ook zo moeilijk te vinden in Ho.

    Hotel Good Night inn : Super he en de uitbater geeft als je wat geluk hebt je ook ruim de tijd om ook eens achter de schermen te kijken. Heb de baan iets meer dan 2 jaar geleden mogen aanschouwen want was toen enkel op afspraak te bezichtigen . Moest zelfs niets betalen. Blijft een bron van inspiratie en dromen 🙂

    Like

    1. Door de week geven ze regelmatig rondleidingen. Je kunt hier vooraf voor inschrijven. Zo op de bonnefooi kan het niet. Wij hadden mazzel, want door een fout waren wij de enige. Een uurtje later kwam een groep, maar ten hadden wij alles al uitgebreid kunnen fotograferen.
      Opvallend vond ik wel dat wij uiteindelijk de laatsten waren die weggingen. De meeste mensen hebben het na 10-15 minuten wel gezien… Geen MoBa liefhebbers.

      Het schakelhuis ga ik namaken. ’t Zou niet moeilijk meten zijn er één extra te maken 😉
      Anders hebben ze bij Eyro ook een leuk model: https://eyro.ch/onlineshop/product_info.php?cPath=71_206&products_id=11607

      Like

  4. ARJAN,
    Dank, dat jullie toch nog even aan mij hebben gedacht. Had natuurlijk niet nodig geweest. Immers jullie ‘studiereis’ is veel belangrijker en vooral het opmeten van alles wat HOHTENN betreft is heel belangrijk. Maar ook dat zal gelukt zijn. Zo niet, dan weer terug naar dat mooie stekje met al die mooie treinten, die er voorbij rijden. Uiteraard ben ik heel benieuwd naar jullie plannen, die al in een ver stadium zullen verkeren..Leg alles maar heel nauwkeurig vast en het resultaat gaan we zeker beleven. Nog veel plezier en nogmaals dank voor de toegezonden foto’s!
    Groeten uit Mnatgum!

    Gerard

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.