Na het gedoe met de seinen was het volgend project iets totaal anders: het wachthuisje.

DSC_0573

Zoals je ziet een vrij simple geval van wat platen beton en metalen kozijnen. En erg karakteristiek voor het station. Het goed treffen van het gebouw is dus erg belangrijk.

Als materiaal heb ik voor styreen gekozen. Voor de kozijnen wilde ik eerst messing profielen gebruiken, maar ook daarvoor ben ik op styreen uitgekomen. Uiteindelijk heb ik het huisje twee keer gemaakt. De eerste versie vond ik de kozijnen te grof en bovendien heb ik na het afkomen van de eerste versie besloten toch ook de TL balken in het plafond werkend na te bouwen. Hierdoor werd het projectie een bundeling van veel technieken: bouwen met styreen, toepassen van profielen, frezen, solderen, airbrushen, 3D-printen, etc.

De kozijnen wilde ik eerst in H-profielen van 1,5 mm uitvoeren. Zoals gezegd werd dat toch te grof en heb ik er U-profielen van 0,8 mm van gemaakt. Tussen het raam en het schot eronder heb ik het profiel helemaal weggelaten. Ramen zijn trouwens uit wat blisterverpakking gesneden en het schot komt uit 0,4 mm karton (kattevoer verpakking)

De betonplaten zijn van 2 mm styreen plaat gemaakt. Het beton effect heb ik gemaakt door eerst met slecht gemengde verf (wit, beetje bruin en zwart) met de kwast het streefeffect van de bekistingplanken aan te zetten. Daarna ben ik er met de airbrush met donkergrijs nog eens overheen gegaan. Steeds een deel afgedekt met een papiertje en langs de scheidslijn wat verf gespoten. Papiertje opschuiven en weer spuiten. Hierdoor is het effect van de bekisting aardig gelukt.

De TL-balken heb ik op dezelfde manier gemaakt als in de tunnel. Alleen veel compacter. In het plafond is een sleuf gefreesd van 1,6 mm diep. Die heb ik daarna goed zwart geverfd om doorschijnen later te voorkomen. Twee ledjes erin geplakt (de sleuf is 1,5 mm breed) en daarop een 3 x 1,5 mm plaatje plexiglas. Om dat acte dekken is hieromheen nog een kraag gemaakt van stukje styreen van 1, 5 x 2,5 mm waar een sleuf van 1,5 mm in is gefreesd. Dit moet het armatuur voorstellen en biedt gelijk wat stevigheid aan het geheel. De draadjes (0,08 mm) heb ik over het plafond naar een hoek geleid en daar naar beneden door de bodemplaat.

De bodemplaat is één geheel met de trap die vanaf de tunnel naar boven voert. Dit heb ik in z’n geheel in de juiste maten ontworpen en 3D laten printen. Alleen het wachthuisje en de armleuning (0,7 mm nieuw zilver) moesten er nog op.

Al met al ben ik er langer mee bezig geweest dan ik had gedacht, maar ik ben wel zeer tevreden met het resultaat.

DSC_1634DSC_1631.JPG

De foto’s zijn tamelijk genadeloos en laten ieder verkeerd kloddertje verf zien. In het echt vallen de imperfecties gelukkig niet op.

Het geheel moet nog worden vastgezet en aangesloten. Dat zal volgend jaar worden, eerst oliebollen bakken.

Om in stijl te blijven:

Ich wünsche Euch einen guten Rutsch ins 2016

5 gedachten over “Blausee Mitholz wachthuisje

 1. Hallo Arjan,
  Het verleden laten rusten en je volkomen richten op de toekomst en het gehele nieuwe jaar 2016. Ki heb nooit geweten, dat jij al zover was met jouw baan. Fantastisch gedaan! Gelukkig dat jij over voldoende fotomateriaal bezit anders had je nooit tot in detail alles kunnen reproduceren. Ik zie al regelmatig jouw filmpjes op YT verschijnen, maar die ‘bouwverslagen’ spannen de kroon op jouw werk.
  Heel sukses met jouw hobby en idd ook nog de beste wensen en voor heel goede gezondheid voor jou en jouw dierbaren.
  Ik zal regelmatig gaan kijken op jouw site; ik gebruik geen facebook e.d. Daar hou ik mij niet mee bezig, sorry daarvoor; mogelijk te oud?

  Like

  1. Hoi Gerard,

   Dank voor de lovende woorden. Bouwverslagen blijven hier gewoon verschijnen.

   Facebook heb ik ook niets mee. Ooit een account gehad, maar het genereerde alleen maar spam. Dat heb ik dus maar weer opgezegd.

   Je kunt aangeven dat je op de hoogte wordt gehouden van nieuwe berichten. Je krijgt dan iedere keer wanneer ik iets nieuws plaats een email en hoeft niets te missen.

   Geniet van de oliebollen, champagne en Herman Finkers vanavond (en voorzichtig met vuurwerk 🤕)

   Groeten,
   Arjan

   Like

 2. Hallo Arjan,

  Allereerst de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar en dat het een mooi modelspoorjaar mag worden en het belangrijkste veel gezondheid, uiteraard ook voor je vrouw en (klein)kinderen.

  Het wachthuisje is weer een stukje vakwerk waar je u tegen zegt, echt heel mooi. Als dat zo doorgaat dan wordt het een echte replica van het Zwitserse BM.

  Groet Herman.

  Geliked door 1 persoon

 3. Nog de beste wensen Arjan!

  Wat een prachtig detail is dit voor je baan, maar waaorm ben voor de kozijnen uiteindelijk niet voor messing gegaan? Of was je na het gepriegel met de seinbrug wel even klaar met dit materiaal?

  Ben zeer benieuwd hoe het er allemaal uit gaat zien als het af is en of het dan nog van echt te onderscheiden is.

  Groeten Dewey

  Like

  1. Hoi Dewey,

   Het is styreen geworden, omdat volgens de specs het materiaal iets dunner was dan messing. Hierdoor was er meer ruimte “in het profiel” om de panelen in op te sluiten. Dat viel achteraf behoorlijk tegen. De profielen zijn van binnen niet zo mooi recht als getekend.
   Voordeel van styreen was wel (achteraf) dat ik een ⌶ eenvoudig in een ⌴ kon veranderen door er twee stripjes af te snijden. Dat snijden vond ik trouwens ook wel makkelijk.

   Van echt te onderscheiden zal het altijd wel zijn. Maar ik doe mijn best er zo dicht mogelijk bij te komen. 😀

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.