Na het behalen van de mijlpaal van de seinbrug vorige week, heb ik voor mezelf een lijst gemaakt van dingen die ik op korte termijn nog wil doen op de baan. Tot mijn eigen verrassing was de lijst algauw 12 activiteiten lang. Blijkbaar zijn er nog een hoop dingen die ik graag gedaan wil hebben.

Omdat ik eigenlijk niet goed wist met wat te beginnen, ben ik maar gewoon bovenaan aangevangen. Dat heb ik als eerste opgeschreven en vind ik waarschijnlijk het belangrijkste. De dwergseinen.

Zoals een aantal van jullie al weet ben ik al een tijdje met anderen aan het kijken of we de “Zwerge” fabrieksmatig van leds voorzien kunnen krijgen. Hiervoor hebben we contact met een gespecialiseerd bedrijf dat geautomatiseerd printplaten van componenten kan voorzien en dat dan “afbakt” in de soldeeroven. Helaas kregen we van deze leverancier het bericht dat onze prints te dun zijn voor de robot. Geautomatiseerd leds plaatsen is daardoor niet mogelijk. Wel kwam hij met een andere suggestie die we nu aan het onderzoeken zijn.

Ongeduldig als ik ben, wilde ik daar niet op wachten. Na al het gepruts met de voorseinen moet ik voor de Zwerge de leds ook wel met de hand kunnen solderen.

Dus dinsdagavond vol goede moed begonnen. Na een uurtje geconcentreerd werken één print met 20 leds, dus 5 seinen, voorzien. Helaas bleek er bij één sein een probleem. Na wat herhaalde pogingen de led te solderen liet het hele soldeer-pad los. Die kon ik dus afschrijven.

Woensdagavond hetzelfde ritueel. En weer één sein die uitviel.

Donderdag de seinen van Sugru voorzien, een kapje erop geplaatst en een deel van draden voorzien.

Vrijdag de resterende draden eraan gezet en het montage kokertje aangebracht. Daarna de masten geverfd en de kapjes waar nodig met zwart bijgewerkt.

Vandaag moesten alleen de witte pijlen er nog op. Die zijn door Han Lin apart geëtst en moeten achteraf erop gelijmd worden (hoewel, Han Lin soldeert ze waarschijnlijk).

Bij het testen bleken er toch weer problemen. Ik heb de krimpkous te heet gestookt, waardoor de isolatie van de draden was gesmolten. Een drietal seinen moet daarom opnieuw van draden voorzien worden. Hierbij bleek één sein niet meer te redden en ging de klikko in.

DSC_1800

Hier zie je er 4, maar ik had uiteindelijk 6 seinen over.

Het is weekend, dus gelijk de seinen op de baan geplaatst.

Ook hier ging het niet vlekkeloos. Ik vertrouw inmiddels de Chinese Leds niet meer zo. Eén sein gaf het na een korte tijd op. Zonder dat er mee gerotzooid werd. Waarschijnlijk zat de led al aan de limiet en was het na 5 minuten branden op. Een ander sein ontwikkelde opeens een kortsluiting. Een hoorbare plof en wat rook. Sein ter ziele…

En zo heb  ik vandaag toch mooi 4 seinen op mijn baan kunnen bijplaatsen:

DSC_1806DSC_1807DSC_1815

Bij bestudering van de foto’s van het voorbeeld, kwam ik deze tegen:

IMG_3410

Dat moet natuurlijk nagemaakt worden:

DSC_1804

Let niet op het boorgruis. Dat is inmiddels verwijderd ☺️

DSC_1817

Wel een leuk detail, ook al zeg ik het zelf.

Wat ik nog vergeten was: voor de aansluiting heb ik nog een zestal snoertjes gemaakt. De vier draden van het sein worden hierop aangesloten. Het andere eind komt aan de decoder.  Om te voorkomen dat de leds per ongeluk worden opgeblazen, zijn alle leidingen van een weerstand voorzien. Drie maal 470Ω en één maal 270Ω voor de achterste en bovenste led. Die staan in serie.

DSC_1802

Morgen een stuk Pieterpad wandelen en hopelijk ’s middags op tijd om de finale van Vlaanderens mooiste te kunnen zien. En dan zien we volgende week wel of ik nog zin heb de resterende 6 seinen voor het station te maken.

Wordt vervolgd…

 

Advertenties

3 gedachten over “Meer zelfbouw

 1. Dat zijn nu die leuke details die alles zo mooi maken, mooi gemaakt Arjan.

  Groet Herman, die een groot probleem heeft met z’n computer, vermoedelijk een virus maar dat is nog niet zeker.

  Like

  1. Herman,

   Dat is vast dat “Zwitserse chalets bouw” virus dat je te pakken hebt. Is nu overgeslagen op de computer. Alle tijd achter het beeldscherm kun je niet gebruiken om mooie nieuwe huizen te bouwen 😜

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.