De ontwerpen met de computer (Computer Aided Design of CAD) en vervolgens het ontwerp door machines laten maken (Computer Aided Manufacturing of CAM), vind ik zeer interessant. Met mijn 3D print avonturen heb ik al aardig ervaring kunnen opdoen met CAD.
Ongeveer een half jaar geleden heb ik besloten dat ik een CNC portaalfreesmachine wil hebben. Hiermee kan ik dan ook mijn CAM ervaring gaan opbouwen. Voordeel van zo een machine is, dat deze ook is uit te rusten met een 3D-print kop of een lazer. Je kunt er dus heel veel mee. Helaas is de prijs daar ook naar. Dus pot ik voorlopig mijn hobby uitgaven op en hoop de eerste helft van 2018 een machine aan te schaffen.

In voorbereiding op de komst van de machine, ben ik aan het nadeken over projecten die ik ermee wil uitvoeren. Zo denk ik erover om seinen uit messing te gaan frezen. MicroScale doet dat ook (heb ik me laten vertellen), dus wil ik dat ook eens proberen.
Zo’n frees leent zich erg goed voor het maken van mallen. Bijvoorbeeld voor het bouwen van wissels. Daarin ben ik me aan het inlezen.

Nog een mogelijkheid is lazer cut gebouwen. Maar die kun je natuurlijk ook frezen. Net iets minder scherpe hoeken, maar te doen. De lazer zal namelijk nog wel wat langer op zich laten wachten, gezien de prijs.

Als vingeroefening heb ik me daarom op het ontwerpen van een Zwitserse boerderij gestort. Onder het station van Blausee Mitholz staat deze boerderij:ZVK_0063_BMZVK_0146_BM

Afgelopen zomer, bij mijn bezoek aan Blausee Mitholz., heb ik deze van alle kanten ,die bereikbaar waren, gefotografeerd.

Thuis heb ik met behulp van auto’s die aan beide zijden geparkeerd (een Skode Yeti, 1,69m hoog en een Jeep Liberty à 1,77m) stonden, de maten bepaald. Desondanks moest er hier en daar wel geschat worden. En ook niet alle details zijn ondanks de vele foto’s zichtbaar.

Dit weekend ben ik met behulp van Fusion360 het model gaan uitwerken. Idee is dat het om een basis model van 2 mm MDF gaat. Deze basis wordt later met houtjes en dergelijke verder aangekleed. Het dak zal waarschijnlijk uit platen dakpannen gemaakt worden.Schermafbeelding 2018-02-11 om 13.58.37Schermafbeelding 2018-02-11 om 13.58.11

De schuur is erg basic uitgewerkt. Dat is een planken constructie die prima met balsahout te maken is. Daar hoef ik voor het ontwerp weinig aan te detailleren. Het leuke van Fusion360 is dat je per onderdeel kunt ontwerpen. Dat is ook nodig, omdat je later per onderdeel wilt fabriceren.
Dit is bijvoorbeeld de rechter zijgevel:Schermafbeelding 2018-02-11 om 13.59.56

En dit de kozijnen die erin moeten:Schermafbeelding 2018-02-11 om 14.01.03

Ik ben heel benieuwd hoe het een en ander uiteindelijk er uit zal komen.

Wordt, te zijner tijd, vervolgd…

14 gedachten over “Computer Aided Design

  1. Dat belooft wat Arjan! Ziet er al in de basis schitterend uit.

    Wel een vraag: je schrijft “Idee is dat het om een basis model van 2 mm MDF gaat.”
    Laser-cut toepassingen in de modelbouw zie je veel: wat voor materiaal wordt daarvoor gebruikt en is dat misschien een optie?

    Like

    1. Henk,
      ik volg op een forum iemand die onderdelen uit MDF lazert. Daarom is dat het eerste materiaal waar ik aan zat te denken. Toevallig was ik net wat aan het googelen op wat er zoal is. Ik kwam net Kraftplex tegen. Een materiaal uit houtvezels zonder lijm toevoeging. In 0,8 en 1,5 mm dikte te krijgen en uitermate geschikt om te lazeren.
      Het zal uitproberen worden. Ik denk nu aan 2mm MDF voor de muren en 0,8 Kraftplex voor de kozijnen en details.

      Like

  2. Tof Arjan dit procedé zal perfecte passende gebouwen als resultaat geven. Dat wordt verweren om ze een realistische en gebruikt uitzicht te geven, ook een uitdaging.

    Like

  3. Geweldig mooi Arjan, als je het zo uit kunt lazeren wordt het echt mooi. De details zijn er later altijd nog op aan te brengen. Ik ben erg benieuwd naar het uiteindelijke resultaat, we wachten met spanning af.

    Like

  4. Ai ai ai, Arjan… Als jij je ook ergens op stort, dan moet het ook meteen helemaal perfect zijn/worden. Heerlijk om dat enthousiasme te mogen ervaren en om er door aangestoken te worden. Ga vooral zo door…
    Wellicht een idee om een nummer-automaat te ontwerpen waarmee je je apparaat kan “verhuren” om klusjes binnen de Suisse-group uit te voeren?? Daarmee kan je de aanschafprijs wat sneller bij elkaar krijgen 🙂 🙂 🙂

    Like

    1. Probleem van zo’n verhuur is dat ik ook projecten moet doen die niet zo leuk zijn. Dat gaat ‘m niet worden denk ik. Maar als je me gek weet te maken met een leuk project, doe ik altijd mee.
      Dus geen reservering maken, maar een voorstel voor een leuk project 😉

      Like

    1. Johan, bedankt! Ik had al wel gezien dat er per kanton grote verschillen in bouwstijl zijn. Daarom heb ik de laatste vakantie ook erg veel foto’s gemaakt. Deze link zal helpen meer huizen te ontwerpen.
      Een frees/lazer werkt misschien wel erg strak, het echte modelgouwen zit ‘m toch meer in de creative afwerking. Daar heb ik nog een lange weg te gaan en zal ik al blij zijn als het jouw resultaten benaderd.
      Maar goed, het is sowieso geen wedstrijd 😉

      Like

  5. Hi Arjan, Ik zag dat ik een paar berichten van je “gemist” heb. Wat een mooi project. Net wat voor jouw om je in vast te bijten… 😉

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.